Wat te doen bij fraude door eigen personeel

  • door

Vermoed je als werkgever dat er sprake is van fraude door één van je werknemers? Dan dien je zorgvuldig te werk te gaan. Er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken en je zult lang bezig zijn met dit proces. Fraude is een reden voor ontslag op staande voet. Wel heb je hiervoor voldoende bewijs nodig.

Proces

Bij een fraude proces zijn er veel vragen die beantwoord moeten worden. Fraude is strafbaar in Nederland dus kan je ook aangifte doen bij de politie hiervoor. Voordat je aangifte doet wil je zeker weten dat je de juiste persoon hebt en dat alle vragen beantwoord zijn. Je hebt hiervoor overtuigend bewijs nodig. Vaak begint het met vermoedens wanneer jaarcijfers niet kloppen. Daarnaast kun je interne fraude verdelen over drie categorieën: diefstal of verduistering, corruptie en administratieve fraude. Nadat je weet onder welke categorie de fraude valt kun je vanuit dit punt verder werken in het proces.

Externe hulp

Is dit de eerste keer of heb je niet voldoende kennis van het uitvoeren van een fraude onderzoek? Dan kun je ook door middel van waarheidsvinding een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren bij een adviesbureau. Zij weten precies welke stappen je moet volgen bij een fraudegeval. Daarnaast weten zij precies hoe ze zich kunnen onderscheiden door snel tot de kern van de zaak te komen en feiten van meningen te scheiden. 

Je wilt het onderwerp daarnaast ook bespreekbaar maken met je personeel. Wees hierin duidelijk met het toelichten van de gevolgen ervan en hoe je dit wilt voorkomen. Je kunt ook samen met je personeel een reglement op te stellen waarin je samen met je werknemers bepaalt hoe je met elkaar omgaat en wat je kunt doen als er vermoeden is van fraude.