Voorkom merkplagiaat in 2020: de voordelen van merkregistratie.

  • door

Aan het begin van het jaar werd Beyoncé met haar nieuwe kledinglijn beschuldigd van plagiaat. Slechte publicatie, terwijl haar eigen merk nog niet lang bestaat. Gelukkig voor haar, en andere merken, bieden merkbureau ‘s de registratie van merken aan. Een groot voordeel van registratie is de juridische zekerheid. Een geschil waarbij er geen geregistreerde merknaam van toepassing is kan lang duren en vrij prijzig uitvallen. Een ander voordeel is het opbouwen van waarde. De merknaam is overdraagbaar en zodoende kan de opgebouwde waarde ook worden overgedragen. Dat levert weer gemoedsrust op en zorgt voor een fijne manier van ondernemen.

De BBIE

Wereldwijd bestaan er unieke, onderscheidende, opvallende en betrouwbare merken. Het zijn er zoveel dat het kan voorkomen dat een merknaam niet voor het eerst wordt bedacht. Bij het verantwoord opzetten van een merk is het belangrijk om ervoor te kiezen de merknaam te deponeren: het actief beschermen van een merknaam. Bij het deponeren van een merk wordt het vastgelegd door de BBIE. De aanvraag komt vrij nauw en registratie kan al snel worden geweigerd. Bijvoorbeeld als onderscheidend vermogen mist of een merknaam te beschrijvend is. Een andere voorwaarde is dat het merk niet in conflict is met een ouder merkenrecht. Registratie van een merk is dus niet altijd eenvoudig, vaak is het inschakelen van een geregistreerd merkenbureau aan te raden.

Benelux merkenregister

Na ontvangst van een registratiebewijs is het merk officieel beschermd en opgenomen in het officiële Benelux merkenregister. Het belangrijkste voordeel is dat er nu juridische stappen ondernomen kunnen worden tegen concurrenten die misbruik maken van het merk. Door het ® teken te plaatsen bij het merk wordt er een signaal afgegeven aan de concurrent. Bedrijven zullen meteen zien dat het merk beschermd is en dat er hoogstwaarschijnlijk juridisch wordt opgestreden bij het schenden van het merkenrecht. Tot slot kan een beschermd merk beter verkocht worden óf er kan een licentie op uitgegeven worden. Maak een merk nog betrouwbaarder dan dat het al is. Kies voor: registratie merk.