9 december 2021

Tips om duurzaam te printen

2 min read

Duurzaamheid en milieubewustheid zijn de toverwoorden van deze tijd. Als er iets belangrijk is, is het wel om als consument of ondernemer zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu en het klimaat. Dit kan op allerlei terreinen van het leven gedaan worden. Een van de manieren om te verduurzamen, is door te kiezen voor een duurzame manier van printen, bijvoorbeeld door een refurbished printapparaat aan te schaffen. maar er zijn nog meer manieren om op een milieubewuste manier met printen om te gaan. Hoe je als particulier of als ondernemer duurzaam en klimaatbewust kunt printen, leggen we hieronder aan je uit.

Koop een goede refurbished printer

Een printer die refurbished is is een printer die al eerder is gebruikt, maar helemaal opgeknapt is en daardoor als nieuw is. De keuze voor een refurbished printer is om verschillende redenen een interessante optie voor ondernemers en particulieren die iets goeds voor het milieu en klimaat willen doen. In de eerste plaats kies je voor een printer die hergebruikt is en dat betekent dat je bijdraagt aan een circulaire economie, waarin spullen zoveel mogelijk gerecycled worden. Dit bespaart op grondstoffen. In de tweede plaats hoef je geen nieuwe printer te kopen. Het maken van nieuwe printers is milieubelastend en leidt tot een hoop extra CO2-uitstoot. Kies je voor een opgeknapte tweedehands printer, dan draag je dus bij aan een betere luchtkwaliteit.

Ga voor milieuvriendelijk geproduceerd papier

Wil je duurzamer printen? Dan kun je dit ook doen door te kiezen voor milieuvriendelijk geproduceerd printpapier. Ecovriendelijk papier heeft een keurmerk zoals FSC. Dit keurmerk staat voor papier dat gerecycled is en daarmee een zeer beperkte impact heeft op het milieu en klimaat.

Print minder en kies voor meer digitaal

Mogelijk de allerbeste manier om slim om te gaan met milieuvriendelijk printen, is door het aantal prints zoveel mogelijk te beperken. Kies ervoor om niet alles wat je digitaal kunt lezen, direct uit te printen, zoals e-mails of bepaalde documenten, zoals notulen van vergaderingen.
Mocht het toch echt zo zijn dat je online informatie of documenten moet uitprinten? Kies er dan voor om dit materiaal in zwart-wit uit te printen niet in kleur. Zeker voor tekstdocumenten geldt dat het onnodig is om deze in kleur uit te printen. Zo ben je duurzamer bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *