Alles wat je moet weten over het (niet) verzekeren van je elektrische step

Veel elektrische steps mogen in Nederland de openbare weg niet op. Ze moeten daarvoor eerst door RDW zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Heel veel modellen hebben zo’n keuring helaas nog niet ontvangen. Maar ook als je een e-step hebt gevonden die wél is goedgekeurd (een lijst vind je op de website van RDW) moet je aan enkele eisen voldoen.

Zo is je elektrische step verzekeren verplicht, net als elk ander voertuig. Dat betekent dat ook een kentekenplaatje niet mag ontbreken. Zonder kun je die verzekering namelijk ook wel vergeten.

Waarom verzekeren verplicht is

In Nederland is het verplicht om voertuigen ten minste WA te verzekeren. Een WA-verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dekt de eventuele schade die jij met je voertuig veroorzaakt.

Hierdoor wordt voorkomen dat iemand anders schade wordt toegebracht en dat de veroorzaker deze schade niet kan vergoeden. Een goede verplichte verzekering dus.

Het probleem is dat je een kenteken nodig hebt om een voertuig WA te verzekeren. En om een kenteken te kunnen krijgen, moet het voertuig zijn goedgekeurd voor de openbare weg. Daar schort het bij veel elektrische steps dus nogal eens aan.

Het risico van onverzekerd rondrijden

Gebruik je een onverzekerde elektrische step, dan loop je het risico op inbeslagname en een boete. In de praktijk wordt er niet bijzonder streng op elektrische steps gehandhaafd, maar je moet jezelf afvragen of je dit risico het waard vindt.

Daarnaast bestaat natuurlijk het gevaar dat je iemand anders lichamelijke of materiële schade berokkent in een ongeluk. Zelfs wanneer je het niet had kunnen voorkomen, kun je wettelijk aansprakelijk zijn. In dat geval kan het aardig in de papieren lopen wanneer je geen verzekering hebt.

Ook dat risico valt in de praktijk natuurlijk mee. Er rijden al talloze elektrische steps rond in Nederland. Hoge snelheden halen ze doorgaans niet en je bent in staat om snel te reageren doordat het een klein vervoermiddel betreft. Maar ook hierbij geldt: je moet jezelf afvragen of je het risico wilt lopen. In gebieden met veel ruimte en rustige wegen is het natuurlijk ook weer een ander verhaal dan in drukke binnensteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *