Alles wat je moet weten over erfrecht

Je hoort mensen weleens praten over erfenis en erfrecht, maar wat is het precies? Vaak komt er meer bij kijken dan enkel de verdeling van de goederen. Dit heeft te maken met vaak ingewikkelde familierelaties zoals stieffamilie die mee-erft. Steeds vaker volgen er conflicten over erfenissen in één van de meest emotionele levensgebeurtenissen. Door de vele discussies door verschillende betrokkenen lopen de bedragen hoog op. In dit artikel lees je wat je moet weten over erfrecht.

Wat houdt het in?

Bij erfrecht wordt geregeld wat er gebeurt met bezittingen en schulden van iemand als die overlijdt. Bijna iedereen in zijn leven krijgt hier ooit mee te maken. Er worden complexe onderwerpen zoals adviezen over nalatenschapskwesties besproken en het begrijpen en vinden van oplossingen bij het erfrechtelijke vraagstuk. Denk hierbij ook aan de wettelijke verdeling bij erfrecht bij de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner.

Hoe werkt verdeling van erfenis

Allereerst ga je opzoek naar erfrecht advocaten die je kunnen helpen in deze situatie. Zorg ervoor dat je iemand kiest waar je een fijn gevoel bij hebt, want dit is vaak een lang en moeilijk proces. Samen met de advocaat en de executeur wordt de verdeling van erfenis besproken. Kinderen en de langstlevende echtgenoot of partner hebben ieder recht op een gelijk deel van de erfenis. Via een testament wordt geïnformeerd hoe de verdeling eruit ziet en wat iedereen krijgt.

Ook wordt er gekeken naar twee manieren van erfgenaam zijn. Is er een testament gemaakt door de overledene? Dan kun je erfgenaam zijn op grond van het testament. Is er geen testament gemaakt? Dan kun je erfgenaam zijn op grond van de wet. In beide gevallen kunnen vraagstukken en geschillen ontstaan over de nalatenschap, welk deel je krijgt, je legitieme portie, onterving of de geldigheid van het testament.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *